Det beste fra to verdener

For Jonathan Langli fra Steinkjer passet det som hånd i hanske å få jobbe i to ulike bedrifter i traineeperioden.

Jeg har lært så mye av å få prøvd meg både i en mindre bedrift som Vangs Mekaniske på Inderøy og i en stor bedrift som Aker Solutions på Verdal, sier Jonathan.

Vangs Mekaniske og Aker Solutions har samarbeidet om traineer i en årrekke. Etter ett år hos Vangs venter et år i Aker Solutions.

Det er vinn-vinn både for traineene og for oss i bedriftene, mener Eli Mogstad, som jobber med HR og rekruttering i Aker Solutions. – Traineene får testet ut ulike arbeidsoppgaver og ulike arbeidsmiljø, og vi får lært dem å kjenne.

Tur-retur Steinkjer- Porsgrunn

Etter å ha tatt fagbrev i industrimekanikerfaget, satte Jonathan kursen for Porsgrunn, hvor han utdannet seg som maskiningeniør ved USN; Universitetet i Sørøst-Norge.

Jeg trivdes kjempegodt i Porsgrunn, men planen var alltid å flytte hjem og ta over heimplassen, forteller Jonathan. – Da jeg fikk opp utlysningen fra Intro Trainee, tenkte jeg med en gang at dette var noe for meg.

Så Jonathan søkte, ble kalt inn til intervju, fikk tilbud om traineestilling hos Vangs og Aker Solutions og flyttet hjem med en gang bacheloren var fullført.

Vangs er en familiebedrift med rundt 60 ansatte som hovedsakelig leverer tilhengere for spesialtransport og tipp/kombiskap. Jonathan fikk ansvaret for en sveiserobot som skulle implementeres i produksjonen.

Det endte opp med å bli mye mer utviklingsarbeid enn det vi trodde på forhånd, så jeg fikk virkelig utfordret meg selv og lært mye, forteller han. – Jeg trivdes kjempegodt, så det var litt vemodig å skulle gå videre til Aker Solutions etter et år.

Jonathan var faktisk lærling hos Kværner på Verdal (som nå er Aker Solutions), men da jobbet han i en avdeling som den gang var et uavhengig datterselskap.

Nå jobber Jonathan som feltingeniør på HOD-prosjektet; byggingen av en brønnhodeplattform. Stålunderstellet og plattformdekket skal være klart for levering og utskipning til sommeren.

Jeg er mye ute i felt og følger opp fabrikasjonen og underleveranser, og løser uforutsette utfordringer som dukker opp underveis i produksjonen, forteller Jonathan. – Jeg stortrives!

Viktig del av rekrutteringsstrategien

Jonathan er én av mange traineer Aker Solutions har hatt gjennom årene.

Traineeordningen er en viktig del av rekrutteringsstrategien vår, sier Eli. – Aker Solutions er en stor bedrift, og vi trenger stadig nye ansatte som kan utfylle den kompetansen vi allerede har.

Mange av traineene Aker Solutions har hatt, har blitt fast ansatt etterpå.

Traineeperioden er en fin mulighet til å bli bedre kjent, mener Eli. – Vi legger forholdene til rette så godt vi kan, og så er det veldig opp til traineene selv hvor mye de får ut av tiden her. Vi oppfordrer dem til å bli med på mest mulig, tørre å spørre, tørre å ta på seg oppgaver. Det er den beste måten å lære på.

Og trodde du at det bare er karakterene som er avgjørende for om du kan bli trainee, må du tro om igjen.

Vi ser ikke nødvendigvis etter de som har kun A-er eller B-er, sier Eli. – Gode karakterer er selvfølgelig av betydning, men holdningen din og det at du kan snakke med operatørene våre, er minst like viktig. Det er også viktig at du har tilknytning til distriktet, slik er det lettere for oss å beholde deg etter endt at traineeperioden er over. Egenskaper som motivasjon og ungdommelig entusiasme er også svært viktig.

Både Aker Solutions og Vangs ser gjerne etter traineer som har litt praktisk erfaring og som tør å bli skikkelig skitne på hendene. – Og så er vi interesserte i traineer som har utdanning innen digitalisering og robotisering, legger Eli til.

Trainee i koronaens tid

Traineeperioden til Jonathan har stort sett sammenfalt med pandemien, og han har – som mange andre – sittet litt på hjemmekontor.

Det er klart det har vært utfordrende, men jeg tror ikke det har vært verre for meg enn for noen andre, sier Jonathan. – Det har vært mer krevende å bli kjent med alle kollegaene og å se helheten i alt det Aker Solutions gjør, men jeg har blitt godt fulgt opp både av avdelingsleder og av fadderen min Torstein, som har vært trainee her selv.

Fellessamlingene med de andre traineene har også blitt skadelidende av pandemien. Vanligvis møtes traineene en gang i måneden, men det siste året har det blitt færre samlinger enn planlagt.

Samlingene var faktisk en medvirkende grunn til at jeg søkte som trainee, forteller Jonathan. – Jeg gledet meg både til å bli kjent med de andre traineene og bedriftene i regionen og til å få jevnlig faglig påfyll. Jeg syns likevel vi har blitt veldig godt fulgt opp, og jeg anbefaler alle andre å bli trainee!

 

CTA: Vil du bli trainee i Trøndelag? Søk innen 13. februar!